Η βελτιστοποίηση ιστοσελίδων, όπως είναι ευρύτερα γνωστό, αποτελεί ίσως την πιο σημαντική διαδικασία για την σελίδα σας. Κατά πάσα πιθανότητα κάποιος αυτήν τη στιγμή αναζητά στην Google τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες που προσφέρετε.
Ο σκοπός βελτιστοποίησης της ιστοσελίδας σας μπορεί να έχει έναν απώτερο σκοπό: Να εμφανίζεστε στις πρώτες θέσεις των μηχανών αναζήτησης.
Το SEO σας βοηθά να παραμείνετε ανταγωνιστικοί στην Google, εξασφαλίζοντάς σας υψηλότερη οργανική κατάταξη. Έτσι, οι πελάτες βρίσκουν και επιλέγουν εσάς και όχι τους ανταγωνιστές σας, αυξάνοντας κατά αυτό τον τρόπο τις οργανικές σας πωλήσεις.
Ένα από τα σημαντικότερα χαρακτηριστικά μιας ιστοσελίδας αποτελεί η ταχύτητα φόρτωσής της. Κανένας επισκέπτης δεν μένει ευχαριστημένος από μία αργή ιστοσελίδα. Η περιήγηση του χρήστη πρέπει να είναι εύκολη διαδικασία. Το γεγονός αυτό δημιουργεί την ανάγκη να βελτιστοποιούμε την ιστοσελίδας μας συνεχώς επιταχύνοντας την ταχύτητα φόρτωσής της.
Προσοχή: Δεν θα πρέπει να δώσουμε έμφαση στην βελτίωση της ταχύτητας μόνο της αρχικής μας σελίδας. Όλες οι υποσέλιδες του site μας είναι εξίσου σημαντικές.
Εάν και εσείς αντιμετωπίζετε πρόβλημα με την ταχύτητα φόρτωσης της ιστοσελίδας ή του Eshop που διαθέτετε, δείτε τα 4 βασικά tips, με τα οποία μπορείτε να βελτιστοποιήσετε τη δική σας ιστοσελίδα για να γίνει έως και 70% γρηγορότερη:
#1. Αναβαθμίστε το Web Hosting

Η βελτιστοποίηση ιστοσελίδων ξεκινά από την ταχύτητα του Web Hosting, την επεξεργαστική ισχύ και τη μνήμη RAM που έχετε δεσμεύσει στο πακέτο φιλοξενίας ιστοσελίδων που έχετε αγοράσει. Οι παράγοντες αυτοί κρίνουν το πόσο γρήγορα θα τρέξει, τόσο το site σας, όσο και όλες οι επιμέρους υποσελίδες του.
Εάν η επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας σας αυξάνεται ολοένα και περισσότερο τότε θα πρέπει να σκεφτείτε τη μετάβαση σε VPS (Virtual Private Server). O VPS είναι έναν αποκλειστικός εικονικός server, ο οποίος φιλοξενείται μέσα σε έναν γονικό dedicated server. Αυτό μας εξασφαλίζει αυτονομία στο site μας το οποίο δεν επηρεάζεται από άλλα site που φιλοξενούνται στον ίδιο χώρο.
#2. Minify JS και CSS αρχεία για βελτιστοποίηση ιστοσελίδων

Ξεκινήστε την σάρωση της ιστοσελίδας σας με το εργαλείο Google Page Speed Insights . Το Google Page Insights αναλύει την σελίδα μας και μας εμφανίζει όλες τις προτεινόμενες βελτιώσεις που απαιτούνται σε τεχνικό επίπεδο. Ένας από τους βασικότερους τρόπους βελτιστοποίησης είναι η «ελαχιστοποίηση του κώδικα» των αρχείων CSS και JS.
Περιορίζοντας το μέγεθος των αρχείων CSS και JS, επιτυγχάνεται η βελτιστοποίηση ιστοσελίδας ελαττώνοντας σημαντικά τον χρόνο φόρτωσής της. Υπάρχουν πολλοί οδηγοί στο web για το πώς να κάνετε minify τα css και js αρχεία. Επιπλέον, υπάρχουν και plugins στο WordPress όπως το Autoptimize.
#3. Αφαιρέστε τα περιττά γραφικά και περιορίστε το μέγεθός τους

Το γραφικό περιβάλλον και, ειδικότερα, το πλούσιο γραφικό περιβάλλον έχει ως στόχο να αυξάνει την τελική εμπειρία του χρήστη κατά την περιήγησή του σε έναν ιστότοπο και όχι να την μειώνει.
Εάν, ωστόσο, το γραφικό περιβάλλον δημιουργεί μία αίσθηση “κορεσμού” και καθυστερεί υπερβολικά τη φόρτωση της ιστοσελίδας και κατ’ επέκταση την εμπειρία του χρήστη, μάλλον θα πρέπει να κάνετε κάποιες θυσίες προς όφελος της ταχύτητας και να απλοποιήσετε το γραφιστικό περιεχόμενο, όσο κι αν δεν θέλετε να το αφαιρέσετε.
Το minimal design σε ένα website θα σας βοηθήσει να συνδυάσετε έξυπνα και φιλικά γραφικά με μειωμένη ταχύτητα φόρτωσης. Σκοπός σας είναι να φτάσετε ένα βήμα πιο κοντά στη βελτιστοποίηση της ιστοσελίδας σας.
Επιπλέον, το μέγεθος των εικόνων παίζει εξίσου καθοριστικό ρόλο στην ταχύτητα φόρτωσης, ειδικά εάν υπάρχει μεγάλος όγκος φωτογραφιών.
Οι φωτογραφίες σας καλό είναι να είναι κάτω των 100 KB και όχι περισσότερες από 10 σε κάθε σελίδα. Σκοπός είναι το μέγεθος της σελίδας να μην ξεπερνάει συνολικά το 1,5 MB, συμπεριλαμβανομένων όλων των υπόλοιπων στοιχείων (π.χ. κείμενα, εφαρμογές κ.α.) Κάτι τέτοιο αφενός δεν τρώει πολλά δεδομένα από τους χρήστες που περιηγούνται μέσω κινητών τηλεφώνων, αφετέρου φορτώνει γρηγορότερα η ιστοσελίδα.
Εάν χρησιμοποιείτε WordPress, ή κάποιο άλλο CMS, υπάρχουν αρκετά πρόσθετα (plugin) που συμπιέζουν τις εικόνες και μειώνουν την ταχύτητα φόρτωσης, τα οποία και καλό είναι να αξιοποιήσετε.
#4. Χρήση CDN: πώς συμβάλει στη βελτιστοποίηση ιστοσελίδων

Οι χρήστες που επισκέπτονται τη σελίδα σας, βρίσκονται σε διαφορετικές τοποθεσίες. Αυτό σημαίνει ότι o χρόνος απόκρισης αυξάνεται όσο πιο μακριά βρίσκεται ο χρήστης από τον server που φιλοξενεί τη συγκεκριμένη ιστοσελίδα.
Υπάρχουν πολλά CDN (Content Delivery Networks) που βοηθούν στην ελαχιστοποίηση των χρόνων απόκρισης της σελίδας για επισκέπτες από διάφορες τοποθεσίες. Ένα CDN κρατάει ένα αντίγραφο της σελίδας ή του Eshop σε διάφορα datacenter, τοπικά σε περιοχές που βρίσκεται ο χρήστης, έτσι ώστε να φορτώνουν πιο γρήγορα τα δεδομένα.
Η λειτουργία του CDN είναι απαραίτητη στη βελτιστοποίηση ιστοσελίδων καθώς εμφανίζει στον χρήστη το αντίγραφο της σελίδας μας από το πλησιέστερο datacenter. Το Cloudflare και το MaxCDN είναι οι πιο γνωστές πλατφόρμες τη δεδομένη χρονική περίοδο.
#5. User Experience: Δώστε σημασία στην εμπειρία των χρηστών

Η Google δεν θα κατατάξει ψηλά στις μηχανές αναζήτησης τις ιστοσελίδες με τους περισσότερους συνδέσμους (links). Ούτε αυτές που έχουν το τέλειο on page SEO.
Αντιθέτως, στην κορυφή κατάταξης θα είναι οι ιστοσελίδες, τις οποίες προτιμούν και επισκέπτονται περισσότερο οι χρήστες του διαδικτύου.
Σημασία δεν έχει πλέον πόσο μεγάλο είναι ένα brand για να καταταχθεί ψηλά στην Google. Ακόμα και μια μικρή επιχείρηση μπορεί να ανέβει κατάταξη και να αποκτήσει σταδιακά επισκεψιμότητα. Το περιεχόμενο των ιστοσελίδων και η καλή εμπειρία χρήστη παίζουν καταλυτικό ρόλο στην τελική κατάταξη.
Αυτό που κάνει η Google είναι να προσαρμόζει τον αλγόριθμό της όσο πιο κοντά μπορεί στο να εμφανίζει πρώτες τις ιστοσελίδες, τις οποίες επισκέπτονται πιο συχνά οι χρήστες.
Μέσα στα επόμενα χρόνια, θα βλέπουμε περισσότερες ενημερώσεις στον αλγόριθμο, οι οποίες θα βασίζονται στην καλή εμπειρία του χρήστη.
#6. Λάβετε καλή βαθμολογία στα Core Web Vitals της Google
H Google με δική της πρωτοβουλία έχει δημιουργήσει τα Core Web Vitals τα οποία αποτελούν ένα κομμάτι των Web Vitals. Τα Web Vitals προσφέρουν στοιχειώδεις μετρήσεις για μια σωστή ιστοσελίδα. Τα Core Web Vitals είναι ένα σύνολο από στοχευμένα κριτήρια που ορίζουν και ελέγχουν τη σωστή λειτουργία της ιστοσελίδας σας.
Οι μετρήσεις των Core Web Vitals εξελίσσονται συνεχώς, όμως για το 2020 στοχεύουν, κυρίως, σε 3 στοιχεία : φόρτωση (loading), διαδραστικότητα (interactivity) και οπτική σταθερότητα (visual stability). Ας αναλύσουμε τι είναι το καθένα από αυτά ξεχωριστά:

Φόρτωση (Loading) LCP (largest Contentful Paint):
Το συγκεκριμένο χαρακτηριστικό μετράει τον χρόνο φόρτωσης της ιστοσελίδας σας. Για τη καλή εμπειρία χρήστη θα πρέπει οι σελίδες να φορτώνουν το πολύ σε 2,5 δευτερόλεπτα. Όσο πιο γρήγορα φορτώνει η ιστοσελίδα σας τόσο καλύτερη εμπειρία χρήστη θα έχετε.
Προσπαθήστε να κάνετε την ιστοσελίδα σας να φορτώνει κάτω από 3 δευτερόλεπτα, τόσο για τον υπολογιστή, όσο και για το κινητό. Μπορείτε να μετρήσετε την ταχύτητα της ιστοσελίδας σας και των σελίδων σας ξεχωριστά με διάφορα tools. Όσο πιο γρήγορα φορτώνει μια σελίδα τόσο πιο εύκολο είναι να μείνει ένας χρήστης παραπάνω ώρα σε αυτήν και είναι πιθανότερο να την επισκεφτεί ξανά.
Διαδραστικότητα (Interactivity) FID (First Input Delay) :
Αυτό το χαρακτηριστικό μετράει τη διαδραστικότητα της ιστοσελίδας. Ουσιαστικά τσεκάρει αν εμφανίζονται πρώτα τα σημαντικότερα elements, με τα οποία θα αλληλεπιδράσει ο χρήστης στην σελίδα όπως είναι το λογότυπο, το μενού το background και τα κουμπιά.
Για την καλή εμπειρία χρήστη θα πρέπει το FID να είναι λιγότερο από 100 χιλιοστά του δευτερολέπτου. Αυτό σημαίνει ότι ο χρήστης προσγειώθηκε στην ιστοσελίδα επιτυχώς (καθώς μπορεί να δει όλα τα απαραίτητα elements που συνθέτουν το αρχικό στιγμιότυπο παρουσίασης της ιστοσελίδας) και στη συνέχεια μπορούν να φορτώσουν τα υπόλοιπα στοιχεία του κώδικα html και css.
Τα αποτελέσματα του FID μπορείτε να τα μετρήσετε μέσω του Google Speed.
Οπτική σταθερότητα (Visual Stability) CLS (Cumulative Layout Shift):
Για να πετύχετε καλή εμπειρία χρήστη στην σελίδα σας η οπτική σταθερότητα πρέπει να περιορίζεται κάτω από τον αριθμό 0.1. Πιο συγκεκριμένα η οπτική σταθερότητα έχει να κάνει με την σωστή λειτουργία της ιστοσελίδας και τις δυσάρεστες αλλαγές που προκύπτουν στο layout κατά την πλοήγηση.
Υπάρχουν ορισμένα εργαλεία, τα οποία ανήκουν στο Core Web Vitals και μετρούν τα τρία αυτά στοιχεία καλής εμπειρίας χρήστη που προαναφέρθηκαν. Τα πιο αξιόπιστα και προτεινόμενα είναι το Chrome User Experience Report, το PageSpeed Insights και το Search Console.
#7. Βελτιστοποιήστε την ιστοσελίδα σας για χρήση σε κινητά τηλέφωνα

Η σωστή λειτουργία μιας ιστοσελίδας και η ομαλή ροή του περιεχομένου στις φορητές συσκευές είναι πολύ σημαντική και δεν θα πρέπει να παραλείπεται. Πρέπει να δίδεται προσοχή στην εμφάνιση της ιστοσελίδας, όχι μόνο για προβολή σε υπολογιστές, αλλά και σε κινητά τηλέφωνα.
Το θέμα είναι οι χρήστες να μπορούν να αναζητήσουν και να προβάλλουν εύκολα και γρήγορα πληροφορίες από οποιαδήποτε συσκευή. Σε πολλές περιπτώσεις οι χρήστες χρειάζεται να κάνουν zoom για να δουν το κείμενο ή το περιεχόμενο της σελίδας είναι ταξινομημένο με τρόπο που το κάνει δυσανάγνωστο και αντιαισθητικό.
Μια mobile friendly ιστοσελίδα περιλαμβάνει στοιχεία όπως η ταχύτητα, η ολική ή μερική φόρτωση, το λειτουργικό μενού και το εύχρηστο design. Οι σελίδες που είναι φιλικές ως προς την χρήση σε κινητά τηλέφωνα, θα καταταχθούν ψηλότερα από εκείνες που εμφανίζουν δυσλειτουργίες και δεν είναι σωστά δομημένες.
#8. Ασφαλής πλοήγηση HTTPS – SSL

Η ασφαλής περιήγηση ουσιαστικά προστατεύει τους χρήστες από παραπλανητικούς ιστότοπους όπου μπορούν να κινδυνέψουν τα προσωπικά τους στοιχεία αλλά και από ανεπιθύμητο λογισμικό.
Εργαλεία όπως το Google Search Console μπορούν να εντοπίσουν σφάλματα στην ασφαλή πλοήγηση της ιστοσελίδας σας, όπως συνδέσμους που κατεβάζουν βλαβερό περιεχόμενο και σελίδες που παροτρύνουν τους χρήστες να προβούν σε ‘επικίνδυνες’ ενέργειες, όπως για παράδειγμα, να δώσουν προσωπικά στοιχεία και δεδομένα.
H διασφάλιση απορρήτου των προσωπικών δεδομένων των χρηστών είναι πολύ σημαντική για την εύρυθμη λειτουργία του διαδικτύου, γενικότερα.
Οι σελίδες οι οποίες έχουν https, δηλαδή διαθέτουν πιστοποιητικό ασφάλειας SSL, έχουν μεγαλύτερη σημαντικότητα από εκείνες που δεν έχουν. Το SSL είναι η μετάβαση μιας http ιστοσελίδας σε https. Αυτή η μετάβαση σηματοδοτεί την ασφάλεια δεδομένων του χρήστη και την ασφαλή περιήγηση. Για την καλύτερη εγκυρότητα της ιστοσελίδας σας, η φιλοξενία ιστοσελίδας πρέπει πάντοτε να συνοδεύεται από τα απαραίτητα πιστοποιητικά ασφαλείας SSL.
#9. Απουσία ενοχλητικών διαφημίσεων

Ιστοσελίδες οι οποίες περιλαμβάνουν pop up διαφημιστικά παράθυρα έχουν επίσης χαμηλή εμπειρία χρήστη. Αυτό μπορεί να είναι ακόμα πιο ενοχλητικό σε μικρές συσκευές, όπως τα κινητά. Αυτό συμβαίνει γιατί μπορεί να κρύβουν περιεχόμενο ή να αλλοιώνουν το design της σελίδας. Για τον λόγο αυτόν οι ιστοσελίδες οι οποίες δεν προσφέρουν καλή εμπειρία χρήστη σε όλες τις προσβάσιμες συσκευές, δεν θα καταταχθούν ψηλά στις μηχανές αναζήτησης.
Υπάρχουν όμως κάποια pop up παράθυρα, τα οποία είναι αναγκαία και δεν επηρεάζουν αρνητικά μια σελίδα. Αυτά είναι τα παράθυρα για την χρήση των cookies, ενημερώσεις για καταλληλότητα περιεχομένου ανάλογα με την ηλικία του χρήστη και banner. Αυτά χρησιμοποιούν εύλογο χώρο και δεν εμποδίζουν στην ανάγνωση περιεχομένου.
#10. Αναλύστε το design της ιστοσελίδας σας

Είναι δυνατό να ελέγξετε πιθανά προβλήματα χρήσης στην ιστοσελίδα σας τα οποία μπορεί να μειώνουν την εμπειρία χρήστη. Προγράμματα όπως το Hotjar μπορούν να ανιχνεύσουν τέτοιου είδους προβλήματα μέσω των heatmaps.
Τα heatmaps είναι θερμικές απεικονίσεις που παρουσιάζουν τον τρόπο που αλληλεπιδρούν οι χρήστες με την ιστοσελίδα σας και με κάθε σελίδα ξεχωριστά. Εμφανίζει τα σημεία στα οποία έχει κάνει κλικ ο κάθε χρήστης και με θερμότερο χρώμα τα σημεία με τα οποία αλληλεπιδρούν περισσότερο.
Αυτό ουσιαστικά μπορεί να σας κατευθύνει έτσι ώστε να βελτιώσετε την εμπειρία χρήστη στην ιστοσελίδα σας. Για παράδειγμα, μπορεί σε ένα heatmap να δούμε ότι έχουμε κάποιες εικόνες, οι οποίες δεν είναι επιλέξιμες. Ο κόσμος όμως φαίνεται να τις πατάει γιατί θεωρεί ότι κάπου θα τους οδηγήσουν.
Αυτό είναι κάτι που μπορούμε να το διορθώσουμε. Οι εικόνες μπορούν να γίνουν clickable και να οδηγούν σε λεπτομέρειες σχετικά με το περιεχόμενο που παρουσιάζουν. Εφόσον φυσικά οι χρήστες τις προτιμούν και τις επιλέγουν.
Με βάση τα παραπάνω, έχετε μία ολοκληρωμένη εικόνα για το πώς μπορείτε να βελτιστοποιήσετε την ιστοσελίδα σας. Ακολουθώντας τα βήματα που αναλύσαμε στο άρθρο θα μπορέσετε να κάνετε την σελίδα σας έως και 70% γρηγορότερη από πριν.