Ιστοσελίδες για ΑμεΑ: Ένας καλύτερος ψηφιακός κόσμος;

Ιστοσελίδες για ΑμεΑ

Οι άνθρωποι με αναπηρία αντιμετωπίζουν δυσκολίες. Αυτό ισχύει και στον κόσμο των ιστοσελίδων και του internet. Έτσι, καθώς η τεχνολογία, θεωρητικά τουλάχσιτον, πρέπει να κάνει τις ζωές όλων ευκολότερες, το πρότυπο WCAG 2.0, στοχεύει στο να δημιουργήσει έναν καλύτερο ψηφιακό κόσμο με τις ιστοσελίδες για ΑμεΑ.

Τι ακριβώς είναι αυτό το πρότυπο και πώς μπορείτε να κάνετε την ιστοσελίδα σας προσβάσιμη για άτομα με αναπηρία; Τι πλεονεκτήματα προσφέρει, τόσο στους επισκέπτες όσο και σε εσάς; Ποιος είναι ο ρόλος των επιδοτήσεων ΕΣΠΑ σε αυτή την προσπάθεια;

Σε αυτό το άρθρο θα βρείτε απαντήσεις για όλα τα παραπάνω, αλλά και σημαντικές πληροφορίες σχετικά με το θέμα.

Ιστοσελίδες προσβάσιμες από ΑμεΑ. Το πρότυπο WCAG 2.0

Προσβασιμότητα από ΑμεΑ

Ο καθένας έχει το δικαίωμα να έχει πρόσβαση στην πληροφορία και να μπορεί να επισκέπτεται τις ιστοσελίδες που επιθυμεί. Δεν θα ήταν, λοιπόν, δίκαιο να μπορούν οι άνθρωποι με αναπηρία να πλοηγούνται εύκολα σε μια ιστοσελίδα;

Αυτός είναι λοιπόν και ο σκοπός του προτύπου WCAG 2.0 που αφορά την ηλεκτρονική προσβασιμότητα για AμεA. Οι ιστοσελίδες για ΑμεΑ, που τηρούν τους κανόνες του προτύπου, μπορούν να λάβουν χρηματικές επιδοτήσεις μέσω ΕΣΠΑ. Συνεπώς, η προσβασιμότητα είναι κάτι που απασχολεί τόσο τους χρήστες και τις επιχειρήσεις, όσο και τις κυβερνήσεις.

Για να έχετε λοιπόν μια ιστοσελίδα συμβατή για ΑμεΑ, αρκεί να βαδίσετε στον δρόμο του συγκεκριμένου προτύπου.

Το πρότυπο WCAG 2.0 αποτελείται από τρία επίπεδα που ορίζουν το πόσο έντονα μια ιστοσελίδα συμμορφώνεται με αυτό. Σωστά μαντέψατε! Υψηλότερο επίπεδο συμμόρφωσης σημαίνει και υψηλότερο επίπεδο προσβασιμότητας του site από ΑμεΑ. 

Τα επίπεδα του WCAG 2.0 είναι τα εξής:

 • Επίπεδο Α: Βασική συμμόρφωση. Σε αυτό το επίπεδο η ιστοσελίδα έχει αφαιρέσει τα κύρια εμπόδια προσβασιμότητας.
 • Επίπεδο ΑΑ: Στο επίπεδο αυτό, η ιστοσελίδα είναι προσβάσιμη από πολλούς χρήστες, διαφορετικών αναγκών, και η προσβασιμότητα βρίσκεται σε πολύ καλό επίπεδο.
 • Επίπεδο ΑΑΑ: Το τελευταίο επίπεδο συμμόρφωσης και το πιο λεπτομερές. Συνήθως, αφορά συγκεκριμένες περιπτώσεις, αλλά προσφέρει και τη μέγιστη προσβασιμότητα.

Μέθοδοι αύξησης προσβασιμότητας του site για ΑμεΑ

Προσβάσιμες ιστοσελίδες για ΑμεΑ

Πώς, λοιπόν, μπορείτε να δημιουργήσετε φιλικές ιστοσελίδες για ΑμεΑ ή να μετατρέψετε μια ήδη υπάρχουσα; Ας δούμε κάποιους τρόπους αύξησης της προσβασιμότητας.

Μέθοδοι σχεδιασμού ιστοσελίδας βάσει του προτύπου WCAG 2.0

Το συγκεκριμένο πρότυπο, όπως έχουμε ήδη πει, περιέχει ένα σύνολο κανόνων, τους οποίους αν ακολουθήσετε, μπορείτε να αυξήσετε την προσβασιμότητα. Κάποιες μέθοδοι που αφορούν τη δημιουργία ιστοσελίδας και σχετίζονται με αυτούς τους κανόνες είναι:

 • Να υπάρχει εναλλακτικό κείμενο για τις εικόνες. Δηλαδή κείμενο που θα περιγράφει το τι δείχνει η κάθε εικόνα.
 • Να γίνεται χρήση διαφορετικών πολυμέσων για το περιεχόμενο.
 • Οι χρήστες να μπορούν να δουν και να ακούσουν εύκολα το περιεχόμενο της ιστοσελίδας.
 • Να μπορούν οι χρήστες να έχουν πρόσβαση σε όλες τις λειτουργίες της ιστοσελίδας, μόνο με ένα ενιαίο πληκτρολόγιο.
 • Η ιστοσελίδα να δίνει αρκετό χρόνο στους χρήστες, ώστε να μπορούν να αναζητήσουν και να χρησιμοποιήσουν το περιεχόμενο της.
 • Να βοηθά η ιστοσελίδα τους χρήστες, ώστε να μπορούν να πλοηγηθούν εύκολα σε αυτή.
 • Να υπάρχουν αναγνώσιμα, κατανοητά και ξεκάθαρα κείμενα στην ιστοσελίδα.
 • Το περιεχόμενο να εμφανίζεται με προβλέψιμο τρόπο.
 • Το περιεχόμενο να μην είναι ικανό να δημιουργήσει επιληπτικές κρίσεις.

Θυμάστε τα επίπεδα συμμόρφωσης τα οποία είχαμε αναφέρει προηγουμένως; Όσες περισσότερες από τις παραπάνω τεχνικές υπάρχουν σε μια ιστοσελίδα, τόσο υψηλότερο είναι και το επίπεδό της. Άρα, παρουσιάζει και μεγαλύτερη προσβασιμότητα. 

Έτσι, σε μια ιστοσελίδα για ΑΜΕΑ, είναι αναγκαίο να τηρηθούν οι παραπάνω κανόνες, προκειμένου να μπορούν οι χρήστες να χρησιμοποιούν με ευκολία τις λειτουργίες του site σας.

Αύξηση προσβασιμότητας ΑμεΑ με χρήση WordPress Plugins

Δεν θα μπορούσαμε να μιλάμε για ιστοσελίδες χωρίς να αναφέρουμε το WordPress. Ειδικά από τη στιγμή που υπάρχουν plugins, τα οποία αυξάνουν την προσβασιμότητα και βελτιώνουν την εμπειρία των χρηστών.

Ας δούμε, λοιπόν, μερικά από αυτά τα plugins και πώς αυτά βοηθούν στο να γίνει η WordPress ιστοσελίδα σας στο πιο φιλική προς τα άτομα με αναπηρία.

 • WP Accessibility: Ας ξεκινήσουμε με ένα WordPress plugin για ΑμεΑ, το οποίο λειτουργεί ως “ελβετικός σουγιάς”. Το συγκεκριμένο βοηθάει τους χρήστες να διαβάζουν ευκολότερα το περιεχόμενο της ιστοσελίδας σας, καθώς τους επιτρέπει να ρυθμίζουν εύκολα το μέγεθος γραμματοσειράς και τη χρωματική αντίθεση. Ταυτόχρονα, όμως, παρέχει και άλλες λειτουργίες, όπως ευκολότερη πλοήγηση με το πληκτρολόγιο, βοηθητικούς συνδέσμους για το περιεχόμενο και άλλα.
 • WP Accessibility Helper: Αυτό το plugin, βοηθάει τους χρήστες με την ανάγνωση περιεχομένου και την πλοήγηση, ενώ ταυτόχρονα μπορείτε να ελέγξετε το site σας για πιθανά προβλήματα προσβασιμότητας.
 • Accessible Poetry: Με το συγκεκριμένο plugin, η σελίδα σας παρέχει στους χρήστες επιλογές για καλύτερη ανάγνωση περιεχομένου και τη δυνατότητα να απενεργοποιούν λάμψεις που εμφανίζονται στην οθόνη.
 • Accessibility Widget: Ένα απλό, αλλά πολύ χρήσιμο WordPress plugin. Επιτρέπει στους χρήστες να αλλάζουν γρήγορα το μέγεθος της γραμματοσειράς των κειμένων στην ιστοσελίδα.
 • wA11y – The Web Accessibility Toolbox: Το plugin αυτό, μπορούμε να πούμε ότι είναι μια ολόκληρη εργαλειοθήκη. Ουσιαστικά, σας παρέχει διάφορα εργαλεία, τα οποία έχουν ως σκοπό την ανάλυση της ιστοσελίδας σας και την εύρεση προβλημάτων προσβασιμότητας.

Έτσι, έχοντας ως συμμάχους σας τους κανόνες του προτύπου WCAG 2.0 και τα plugins του WordPress, μπορείτε να δημιουργήσετε μια φιλική και προσβάσιμη σελίδα στους ανθρώπους με ειδικές ανάγκες.

Πλεονεκτήματα στις ιστοσελίδες για ΑμεΑ

Πλεονεκτήματα ιστοσελίδων για ΑμεΑ

Σε περίπτωση που αναρωτιέστε αν οι προσβάσιμες σε ΑμεΑ ιστοσελίδες, μπορούν να ωφελήσουν και τους κατόχους τους εκτός από τους χρήστες, οι απάντηση είναι “Ναι”. Ας δούμε, λοιπόν, κάποια από τα πλεονεκτήματα τους.

Επιδοτήσεις ΕΣΠΑ για προσβάσιμες ιστοσελίδες

Επιδοτήσεις προσβάσιμων ιστοσελίδων για ΑμεΑ

Όπως είχαμε αναφέρει και στην αρχή, οι ιστοσελίδες που τηρούν τις προδιαγραφές προσβασιμότητας για ΑμεΑ του WCAG 2.0 λαμβάνουν χρηματικά ποσά ως επιδοτήσεις. Έτσι, η ιστοσελίδα σας, εφόσον ακολουθεί τους κανόνες του προτύπου, μπορεί να λάβει χρηματοδότηση μέσω ΕΣΠΑ.

Ο λόγος για αυτό είναι η γενικότερη προσπάθεια να γίνει το διαδίκτυο ένας χώρος προσβάσιμος από όλους τους ανθρώπους και να δοθούν ίσες ευκαιρίες στην κοινωνία της πληροφορίας.

Γρηγορότερη φόρτωση σελίδας

Γρήγορη φόρτωση ιστοσελίδας για ΑμεΑ

Οι σελίδες για ΑμεΑ, συνήθως, έχουν λιγότερο κώδικα και εικόνες, και, γενικότερα, λιγότερα στοιχεία που επηρεάζουν αρνητικά την ταχύτητα φόρτωσής τους. Ως αποτέλεσμα, η ιστοσελίδα σας φορτώνει γρηγορότερα, κάτι που συμβάλλει θετικά στην εμπειρία όλων των χρηστών και επισκεπτών.

Απλούστερη πλοήγηση

Απλή πλοήγηση

Οι ιστοσελίδες για ΑμεΑ έχουν απλούστερη δομή και παρουσίαση περιεχομένου. Έτσι, εάν η ιστοσελίδα σας ακολουθεί το πρότυπο WCAG 2.0, θα είναι εύχρηστη και οι επισκέπτες της θα μπορούν να πλοηγηθούν ευκολότερα σε αυτή.

Αύξηση της ικανοποίησης των πελατών

Ικανοποίηση πελατών

Μια προσβάσιμη ιστοσελίδα αφήνει ικανοποιημένους τους ανθρώπους με αναπηρία που την επισκέπτονται, με αποτέλεσμα να ολοκληρώνουν σε μεγαλύτερο βαθμό τον σκοπό της επίσκεψής τους (π.χ. μια αγορά). 

Επίσης, δίνει το κίνητρο στους χρήστες να την επισκεφτούν ξανά. Η ευχάριστη εμπειρία για τους χρήστες του site σας, δημιουργεί και ικανοποιημένους πελάτες. Και όλοι γνωρίζουμε πόσο σημαντικό είναι κάτι τέτοιο.

Καλύτερη θέση στις μηχανές αναζήτησης (SEO)

Υψηλή θέση στις μηχανές αναζήτησης

Παρόλο που μια προσβάσιμη ιστοσελίδα, βάσει του WCAG 2.0, δεν σημαίνει αυτόματα και την βελτιστοποίηση της για μηχανές αναζήτησης, το λεγόμενο SEO, υπάρχει σύνδεση μεταξύ αυτών. Πολλές από τις τακτικές που καθιστούν τη σελίδα σας προσβάσιμη, όπως εναλλακτικά κείμενα σε εικόνες, γρηγορότερη φόρτωση σελίδας και εύκολη εμπειρία πλοήγησης, συμβάλλουν, εκ των πραγμάτων, και στη βελτιστοποίηση για τις μηχανές αναζήτησης. 

Πρότυπο WCAG 2.0: Γιατί είναι σημαντικό;

Πρότυπο WCAG σημαντικότητα

Η εφαρμογή του προτύπου WCAG 2.0 στην ιστοσελίδα σας είναι θετική, τόσο για εσάς όσο και για τους πελάτες σας, και, ταυτόχρονα, αποτελεί ένα ακόμα βήμα για την ενίσχυση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην ψηφιακή εποχή.

Όλοι έχουν το δικαίωμα να επισκέπτονται ένα site ή ένα eshop χωρίς προβλήματα και η τεχνολογία προσφέρει διάφορες μεθόδους για κάτι τέτοιο. Μπορείτε να αυξήσετε αποτελεσματικά την προσβασιμότητα της ιστοσελίδας σας, επικοινωνώντας με μια έμπειρη και εξειδικευμένη εταιρεία κατασκευής ιστοσελίδων.

CONTACT

Επικοινωνήστε μαζί μας για να λάβετε μια προσαρμοσμένη για εσάς πρόταση συνεργασίας.

E-mail: [email protected]