Ιδέες για λογότυπα: Πώς επιλέγουμε το σωστό λογότυπο

Ιδέες για λογότυπα

Τι είναι το λογότυπο;

Τι σημαίνει λογότυπο: Το λογότυπο είναι το εμπορικό σύμβολο, το οποίο αναδεικνύει την επιχείρησή σας και αυτό που σας γνωστοποιεί στο ευρύ κοινό. Για αυτόν τον λόγο, η ύπαρξη ενός μοναδικού-ξεχωριστού λογοτύπου είναι πολύ βασική για μια επιχείρηση.

Το λογότυπο αποτελεί κομμάτι της εταιρικής ταυτότητας της επιχείρησής σας.

Η ταυτότητα σε συνδυασμό με το λογότυπο είναι αυτό που ουσιαστικά χτίζει τις μελλοντικές σχέσεις με τους δυνητικούς σας πελάτες.

Για να ξεκινήσουμε θα πρέπει πρώτα να βρούμε τον ιδανικό τύπο λογοτύπου που ταιριάζει στην επιχείρησή μας, τα χρώματα και τις γραμματοσειρές.

Τύποι Λογοτύπων

τύποι λογοτύπων

Ποιοι τύποι λογοτύπων υπάρχουν; Οι Τύποι Λογότυπου ταξινομούνται στις 7 παρακάτω κατηγορίες, οι οποίες συνοδεύονται από ένα παράδειγμα η καθεμία, με λογότυπα και εικόνες:

  1. Wordmark

Τα λογότυπα Wordmarks είναι αυτά που, όπως φανερώνει και η ονομασία τους, αποτελούνται από γράμματα και λέξεις, οι οποίες απεικονίζουν το όνομα της εταιρείας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το λογότυπο της Google.

παράδειγμα wordmark λογοτύπου google
  1. Lettermark (Monogram logos)

Τα Lettermarks ή, αλλιώς, μονόγραμμα λογότυπα είναι αυτά, τα οποία απαρτίζονται από ένα γράμμα ή το ακρωνύμιο. Ένα παράδειγμα lettermark logo είναι της εταιρείας H&M.

παράδειγμα lettermark λογοτύπου hm
  1. Pictorial (Brand marks)

Τα Pictorials Logos είναι λογότυπα τα οποία απεικονίζουν μία εικόνα ή ένα γραφικό βασισμένο στο logo. Ένα παράδειγμα λογοτύπου που ανήκει σε αυτήν την κατηγορία είναι αυτό του Twitter.

παράδειγμα pictorial λογοτύπου twitter
  1. Abstract logo marks

Το Abstract λογότυπο, δηλαδή το αφηρημένο λογότυπο, είναι πιο εύκαμπτο και γεωμετρικό. Ένα παράδειγμα Abstract λογοτύπου είναι αυτό της Nike.

παράδειγμα abstract λογοτύπου nike
  1. Mascot

Το Mascot λογότυπο απεικονίζει έναν εικονογραφημένο χαρακτήρα που αντιπροσωπεύει την εταιρεία. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτού του τύπου logo είναι αυτό της εταιρείας KFC.

παραδείγματα mascot λογοτύπου kfc
  1. Combination marks

Το Combination mark είναι ο συνδυασμός ενός συμβόλου ή ενός γράμματος με ένα λεκτικό σήμα. Για παράδειγμα, το λογότυπο της εταιρείας Dove.

παράδειγμα combination Λογοτύπου dove
  1. Emblem

Τα Emblems λογότυπα έχουν μια γραμματοσειρά μέσα σε ένα σύμβολο ή σε ένα εικονίδιο. Ουσιαστικά εμπεριέχουν το όνομα-brand της εταιρείας μέσα σε ένα γραφικό. Σύνηθες χαρακτηριστικό τους είναι ότι μοιάζουν πιο παραδοσιακά (old-fashioned). Ένα παράδειγμα αποτελεί η εταιρεία Starbucks.

παράδειγμα emblem λογοτύπου starbucks

Βασικοί παράγοντες για την επίτευξη ενός σωστού λογοτύπου:

  1. Να είναι απλό και, ταυτόχρονα, μοναδικό. Έτσι, υπάρχουν περισσότερες πιθανότητες να μείνει στη μνήμη του κοινού και να ξεχωρίσει από τον ανταγωνισμό.
  1. Να σχετίζεται με το προφίλ της επιχείρησης και να απεικονίζει τον στόχο της εταιρείας. Μέσα δηλαδή από το λογότυπο να φαίνονται οι στόχοι, η φιλοσοφία και, γενικότερα, όλα αυτά που πρεσβεύει το εκάστοτε brand.
  1. Να μπορεί να ενσωματωθεί σωστά οπουδήποτε, είτε σε μικρό είτε σε μεγάλο μέγεθος (π.χ. επαγγελματική κάρτα, οχήματα, packages).

1. Καθορίστε το κοινό-στόχο σας

Στόχευση Λογοτύπου

Είναι πολύ σημαντικό να δημιουργήσετε ένα λογότυπο το οποίο θα είναι ελκυστικό προς το κοινό-στόχο σας. Μια συνεπής στρατηγική marketing & branding θα πρέπει να αντικατοπτρίζεται αποτελεσματικά και μέσω του λογοτύπου σας.

Σκεφτείτε τι πουλάτε και σε ποιους

Το λογότυπο θα πρέπει να επικοινωνεί αποτελεσματικά τις αξίες της επιχείρησής σας. Το 64% των καταναλωτών αναφέρουν ότι πρωταρχικό λόγο στην επιλογή ενός brand αποτελούν οι κοινές αξίες που έχουν με αυτό (Harvard Business Review, 2012).

Εάν απευθύνεστε σε νεανικότερο κοινό, τότε ίσως να επιλέξετε έντονα χρώματα και περισσότερο abstract σχέδια.

Από την άλλη, εάν θέλετε να απευθυνθείτε σε επαγγελματίες μεγαλύτερης ηλικίας τότε θα ήταν προτιμότερο να χρησιμοποιήσετε πιο απλά και σοβαρά χρώματα (λευκό, μαύρο, χρυσό, μπλε), ενώ τόσο η γραμματοσειρά όσο και το σχέδιο που θα επιλέξετε, θα πρέπει να αποπνέουν επαγγελματισμό.

2. Κάντε την έρευνά σας

Ιδέες για λογότυπα

Μερικές από τις καλύτερες online πλατφόρμες για να εμπνευστείτε και να πάρετε ιδέες για λογότυπα αποτελεί το Behance, μια πλατφόρμα όπου κορυφαίοι designers παγκοσμίως εκθέτουν τη δουλειά τους, το Pinterest, το Instagram κ.α.

3. Να είστε πρωτότυποι

Μην αντιγράφετε τα λογότυπα άλλων. Δημιουργήστε ένα λογότυπο που λειτουργεί καλύτερα για εσάς και την επιχείρησή σας. Μην μπείτε στον πειρασμό να χρησιμοποιήσετε ένα δωρεάν λογότυπο μιας και, κατά πάσα πιθανότητα, το ίδιο σχέδιο έχει χρησιμοποιηθεί ήδη εκατοντάδες φορές πριν από σας.

4. Να είστε περιγραφικοί

Ιδανικά το λογότυπο που θα δημιουργήσετε θα πρέπει αντικατοπτρίζει πλήρως την εικόνα της επιχείρησής σας. Εάν πουλάτε για παράδειγμα κατεψυγμένα προϊόντα, ένα “παγωμένο” λογότυπο θα βοηθήσει τους δυνητικούς σας πελάτες να καταλάβουν απευθείας τι πουλάτε.

5. Δώστε έμφαση στη σημασία των Χρωμάτων

Τα χρώματα δημιουργούν διάφορα συναισθήματα στους ανθρώπους και κατ’ επέκταση στους δυνητικούς σας πελάτες.

Σχετικά με τα χρώματα που επηρεάζουν τους καταναλωτές:

Μαύρο → Το μαύρο θεωρείται ένα από τα πιο κλασικά χρώματα. Είναι ένα χρώμα το οποίο αποπνέει δύναμη, προβάλλοντας το αίσθημα του σύγχρονου και του πιο μοντέρνου. 

Πορτοκαλί → Το πορτοκαλί είναι ένα χρώμα που εκπέμπει φιλικότητα, δημιουργικότητα και προσδίδει έναν πιο έντονο, παιχνιδιάρικο και ζωηρό χαρακτήρα.

Γκρι → Το γκρι αναδεικνύει ήπια συναισθήματα, όπως είναι η ισορροπία και η ηρεμία.

Μπλε → Το μπλε, ως χρώμα, υποδηλώνει τη σταθερότητα και την αξιοπιστία.

Επιλέξτε τη Γραμματοσειρά που ταιριάζει με το λογότυπό σας

Logo Design Software

Ό,τι ισχύει για τα χρώματα, ισχύει και για τις γραμματοσειρές. Η επιλογή γραμματοσειράς μπορεί να δημιουργήσει διάφορα συναισθήματα. Για να μπορέσετε να βρείτε το σχέδιο που σας ταιριάζει είναι δεδομένο πως θα χρειαστεί να δείτε περισσότερα από 2-3 σχέδια.

Πειραματιστείτε, λοιπόν, δημιουργώντας περισσότερα λογότυπα. Ακόμα και εάν μείνετε ικανοποιημένοι με την πρώτη προσπάθεια, αυτό σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι πρέπει να σταματήσετε εκεί. Βλέποντας και αποκλείοντας διαφορετικές εναλλακτικές γραμματοσειρών, θα αισθανθείτε πιο σίγουροι ότι, τελικά, πήρατε τη σωστή επιλογή.

CONTACT

Επικοινωνήστε μαζί μας για να λάβετε μια προσαρμοσμένη για εσάς πρόταση συνεργασίας.

E-mail: [email protected]