Δωρεάν Διαφήμιση Επιχείρησης Online: Ένας σύντομος οδηγός για να αξιοποιήσετε όλες τις μεθόδους

Η δωρεάν διαφήμιση επιχείρησης στον online κόσμο είναι κάτι που αξίζει να χρησιμοποιήσετε υπέρ σας. Οι καταναλωτές επικοινωνούν online με τους φίλους και τις οικογένειές τους, ειδικά όταν λαμβάνουν αποφάσεις αγοράς. Αυτός είναι ο κύριος λόγος, σύμφωνα με το Smart Insights, για τον οποίο οι έμποροι αγκαλιάζουν και επενδύουν στο digital marketing και την online διαφήμιση.

Για να διαφημίσετε μια επιχείρηση, θα πρέπει να παρακολουθείτε τα trends της αγοράς, τις προτιμήσεις και τις συμπεριφορές του κοινού που σας ενδιαφέρει, και σίγουρα να εξαντλείτε τις δυνατότητες για δωρεάν διαφήμιση στο internet.

Το διαφημιστικό budget, ειδικά στο ξεκίνημά σας, μάλλον θα είναι περιορισμένο. Συνεπώς, χρειάζεται να εκμεταλλευτείτε όλες τις δωρεάν επιλογές διαφήμισης ιστοσελίδας που προσφέρει το διαδίκτυο, προτού επιλέξετε να επενδύσετε κάποια χρήματα για διαφημιστικούς σκοπούς.

Πού μπορώ να διαφημιστώ δωρεάν;

Αυτή είναι, εύλογα, η αμέσως επόμενη ερώτηση που θα σκεφτόταν κανείς. Ας δούμε μαζί 10+1 επιλογές για δωρεάν διαφήμιση της επιχείρησής σας:

10 +1 Τρόποι δωρεάν διαφήμισης

1. Βελτιστοποίηση Ιστοσελίδα

Ο πρώτος και πιο δημοφιλής τρόπος για δωρεάν διαφήμιση επιχείρησης είναι το SEO ιστοσελίδων. Είναι ουσιαστικά ο πλέον καθιερωμένος τρόπος για προώθηση ιστοσελίδων δωρεάν.

Με κατάλληλο περιεχόμενο και προσθήκη λέξεων-κλειδιών, μπορείτε να ανεβάσετε το eshop ή την ιστοσελίδα σας στις κορυφαίες αναζητήσεις της Google. Μπορείτε πραγματικά να το πετύχετε αυτό με μηδενικό διαφημιστικό budget, αλλά για να πούμε την πάσα αλήθεια, θα πάρει χρόνο.

Αφενός, θα πρέπει να μελετήσετε πολύ καλά τι περιεχόμενο χρειάζεται να υλοποιήσετε και αφετέρου, θα χρειαστεί να περιμένετε για τα οργανικά αποτελέσματα. Οι μηχανές αναζήτησης θα σας επιβραβεύσουν, απλά όχι εν μία νυκτί.

Διαβάστε τι είναι το SEO στο σχετικό μας άρθρο.

2. Google my Business – Δωρεάν διαφήμιση στο Google

Αν έχετε μια επιχείρηση με φυσικό χώρο, το Google my Business είναι κάτι που θα πρέπει να έχετε ήδη ενεργοποιήσει για να απολαμβάνετε διαφήμιση στη Google δωρεάν. Πέρα από το local SEO και την εμφάνιση της επιχείρησής σας στα τοπικά αποτελέσματα αναζήτησης, το Google my Business τοποθετεί την επιχείρηση και στο Google Maps, βοηθώντας τους ενδιαφερόμενους να σας εντοπίσουν πάνω στο χάρτη.

3. Διαφήμιση εταιρείας δωρεάν με guest blogging

Ένας ακόμα έξυπνος τρόπος δωρεάν διαφήμισης ιστοσελίδων και διαδικτυακών επιχειρήσεων είναι το guest blogging. Το guest blogging είναι ουσιαστικά η συνεισφορά σας σε κάποιο άρθρο, με σκοπό τη δικτύωση και την αναγνώριση.

Για παράδειγμα, αν έχετε μια επιχείρηση με είδη υγιεινής, θα μπορούσατε να γράψετε μια παράγραφο σε ένα άρθρο που μιλάει για interior design. Έτσι, θα προσφέρατε κάποιες ιδέες διακόσμησης μπάνιου, ενώ έμμεσα προβάλλετε και την επιχείρησή σας.

4. Social Media – Δωρεάν διαφήμιση στο Facebook

Από τη λίστα μας για τρόπους δωρεάν διαφήμισης, δεν θα μπορούσαν φυσικά να λείπουν τα Social Media. Το Facebook, το Instagram, το Pinterest, το LinkedIn και πολλές ακόμα πλατφόρμες, παρέχουν καθημερινά ευκαιρίες προβολής και πώλησης, χωρίς απαραίτητα να ξοδέψετε χρήματα.

Αρκεί να δημιουργήσετε μια σελίδα στο Facebook ή σε όποιο μέσο εξυπηρετεί καλύτερα το προφίλ της επιχείρησής σας, και είστε έτοιμοι να αξιοποιήσετε τις δυνατότητές του. Μέσα από τη χρήση των hashtags, τη συμμετοχή σε θεματικά groups, τα shares από φίλους και πελάτες, αλλά και τη δυναμική του marketplace, μπορείτε να διαφημίσετε την επιχείρησή σας αποτελεσματικά.

Περισσότεροι από 800 εκατομμύρια χρήστες επισκέπτονται το Facebook Marketplace κάθε μήνα!

Αυτό και μόνο δείχνει τη δύναμη προβολής των κοινωνικών δικτύων, ακόμα και σε οργανικό επίπεδο. Είναι κρίμα να μην τα αξιοποιήσετε στο έπακρο.

5. Δωρεάν διαφήμιση επιχείρησης με email marketing

Η επόμενη πρόταση αφορά την πιο direct επικοινωνία. Το email marketing είναι από τις πιο παραδοσιακές μεθόδους διαφήμισης, για την οποία σίγουρα δεν χρειάζεται να πληρώσετε, τουλάχιστον στην αρχή.

Πλατφόρμες όπως το Mailchimp, προσφέρουν δυνατότητα αποστολής email σε λίστες μέχρι 2000 επαφές. Αυτό σας δίνει τη δυνατότητα να καλύψετε τις αρχικές email marketing ανάγκες της επιχείρησής σας εντελώς δωρεάν.

6. Business blogging

Στο SEO αναφερθήκαμε και παραπάνω, ως μια τεχνική που μπορεί να σας φέρει δωρεάν προβολή. Το business blogging έρχεται να βοηθήσει σε αυτή την προσπάθεια, ενισχύοντας τον όγκο λέξεων κλειδιών που θέλετε να καλύψετε. Δημιουργώντας επεξηγηματικά άρθρα στην εταιρική σας ιστοσελίδα — άρθρα όπως κι αυτό που διαβάζετε τώρα — μπορείτε να αυξήσετε τις πιθανότητες η ιστοσελίδα σας νά βρεθεί στις πρώτες θέσεις της Google.

Η πραγματική αξία του business blogging δεν σταματά εδώ. Η μεγάλη του συνεισφορά είναι η σχέση που χτίζει με τους εν δυνάμει πελάτες σας και οι πληροφορίες που τους προσφέρει σχετικά με τις υπηρεσίες και τα προϊόντα σας.

Έτσι, η διαφήμιση προϊόντων μοιάζει λιγότερο με καθαρή διαφήμιση και περισσότερο με παρουσίαση επιλογών στο κοινό σας. 

7. Online καταχωρήσεις σε καταλόγους

Μια επίσης συνηθισμένη πρακτική για δωρεάν διαφήμιση site είναι η καταχώρηση σε καταλόγους. Ένας τέτοιος κατάλογος είναι, για παράδειγμα, το mykosmos.gr. Υπάρχουν βέβαια πάρα πολλοί αντίστοιχοι.

Η καταχώρηση μιας επιχείρησης σε καταλόγους, ναι μεν λειτουργεί ως μέσο προβολής, αλλά δημιουργεί και backlinks για τη δική σας ιστοσελίδα.

Backlinks είναι οι σύνδεσμοι που οδηγούν τους χρήστες από άλλα sites στο δικό σας και αυξάνουν έτσι τη δημοτικότητά του. Οι μηχανές αναζήτησης λαμβάνουν τα backlinks υπόψη τους, όταν θα αποφασίσουν σε ποια θέση θα σας κατατάξουν στα αποτελέσματα αναζήτησης.

8. Forums – Quora – Reddit

Μια άλλη τακτική που μπορείτε να ακολουθήσετε, είναι να παρακολουθείτε στενά τα θεματικά και κλαδικά forums, να συμμετέχετε ενεργά σε συζητήσεις που σας αφορούν στο Quora και το Reddit, ή σε άλλες αντίστοιχες πλατφόρμες. Εκεί, μπορείτε να αφήνετε τα σχόλιά σας και να δημιουργείτε ενδιαφέρον γύρω από εσάς και την επιχείρησή σας.

9. Δωρεάν καταχωρήσεις σε διαφημιστικά sites εξωτερικού

Όταν έχετε μια επιχείρηση που δραστηριοποιείται online, καλό είναι να σκέφτεστε την ανάπτυξή της και σε άλλες αγορές, πέρα από την ελληνική. Χρησιμοποιώντας καταχωρήσεις σε διαφημιστικά sites του εξωτερικού, μπορείτε να κάνετε την επιχείρηση αναγνωρίσιμη σε διεθνές επίπεδο.

Δείτε 6 αξιόπιστα sites που μπορείτε να καταχωρήσετε διαφημίσεις δωρεάν για την επιχείρησή σας.

10. Webinars

Τέλος, τα webinars είναι μια εξαιρετική ιδέα για να προσελκύσετε κοινό και να διαφημίσετε δωρεάν την επιχείρησή σας. Φυσικά, θα χρειαστεί να αφιερώσετε λίγο από τον χρόνο σας για να το οργανώσετε, να φτιάξετε μια παρουσίαση, αλλά και να στήσετε το online event σε κάποια πλατφόρμα. Είναι, όμως, σίγουρα μια λύση που δεν κοστίζει σε χρήματα και επιτρέπει μια πιο προσωπική σύνδεση με τους πιθανούς σας πελάτες.

Bonus: Μαζέψτε reviews!

Μια έξτρα ιδέα, που δεν είναι κάτι καινούριο, αλλά αρκετές επιχειρήσεις συχνά παραμελούν, είναι οι κριτικές των πελατών σας. Θυμήστε στους πελάτες σας να αφήσουν μια κριτική, αφού έχουν επισκεφθεί το κατάλυμά σας, το κατάστημα ή το γραφείο σας. Οι κριτικές σε Google, Facebook, Booking, Tripadvisor και λοιπές θεματικές πλατφόρμες, θα γίνουν η καλύτερη δωρεάν διαφήμιση για την επιχείρησή σας!

Σύμφωνα με το Forbes, το 90% των καταναλωτών διαβάζει online κριτικές πριν επισκεφτεί μια επιχείρηση.

Το επόμενο βήμα για την online επιχείρησή σας

Αν έχετε ήδη αξιοποιήσει όλες ή τις περισσότερες από τις παραπάνω επιλογές, ίσως ήρθε η ώρα να κάνετε το επόμενο βήμα. Τα οργανικά SEO αποτελέσματα αργούν να αποδώσουν και αυτό είναι κάτι αναμενόμενο. Είναι μια μακροχρόνια επένδυση, που ξεκινά αμέσως μετά την έναρξη λειτουργίας μιας ιστοσελίδας, αλλά θα περάσουν μήνες μέχρι να σας φέρει τον πρώτο πελάτη.

Για το συγκεκριμένο μεσοδιάστημα, οι ανάγκες προβολής και διαφήμισης των websites και των eshops καλύπτονται από paid αποτελέσματα, δηλαδή πληρωμένη διαφήμιση. Είναι μια εδραιωμένη στρατηγική η οποία χρησιμοποιείται από όλους τους κορυφαίους marketers, που θέλουν να βοηθήσουν τις online επιχειρήσεις να προβληθούν σωστά στην αρχή τους.

Στην InYouCity γνωρίζουμε πώς να αξιοποιήσουμε σωστά και να βελτιστοποιήσουμε το διαφημιστικό σας budget σε Google Ads και Facebook Ads. Η διαφήμιση δεν χρειάζεται να είναι ακριβή. Χρειάζεται να είναι στρατηγικά σχεδιασμένη και να μελετάται σωστά για όση διάρκεια υπάρχει μια ενεργή διαφημιστική καμπάνια.

Ρωτήστε μας περισσότερα για διαφημίσεις: