Δημιουργία eshop τι χρειάζεται να γνωρίζετε εάν ξεκινάτε τώρα!

Σίγουρα γνωρίζετε τι είναι ένα eshop, τουλάχιστον από την πλευρά του αγοραστή. Όταν όμως αποφασίσετε πως θέλετε να πουλήσετε τα δικά σας προϊόντα online, τότε τα πράγματα γίνονται αρκετα πιο πολύπλοκα.

Η αλήθεια είναι πως ως αγοραστής δεν σας ενδιαφέρει ιδιαίτερα το τι συμβαίνει στο backend ενός ηλεκτρονικού καταστήματος. Σας ενδιαφέρουν περισσότερο η ταχύτητα του eshop, το design, η ευκολία αναζήτησης, οι τρόποι πληρωμής, οι μέθοδοι αποστολής κλπ.

Εάν ένα eshop δεν σας καλύπτει με κάποιο από τα παραπάνω είναι σχεδόν βέβαιο πως θα απευθυνθείτε αλλού. Ως δυνητικός ιδιοκτήτης eshop θα πρέπει να είστε σε θέση να διοικήσετε αποτελεσματικά όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που επηρεάζουν την εμπειρία του χρήστη (UI) στο ηλεκτρονικό σας κατάστημα.

eshop-dimiourgia

Πως όμως θα το κάνετε αυτό έχοντας ελάχιστη ή μηδενική εμπειρία με τη δημιουργία ενός επιτυχημένου ecommerce website;

Πλατφόρμα Διαχείρισης Περιεχομένου (CMS) ή Custom Design;

eshop-times

Οι Πλατφόρμες Διαχείρισης Περιεχομένου αποτελέσουν μια ανερχομένη τάση τα τελευταία χρόνια, όχι μόνο στην κατασκευή εταιρικών ιστοσελίδων και blog αλλά και στην πολυσύνθετη κατασκευή eshop.

Τα CMS, όπως είναι ευρύτερα γνωστά, αποτελούν ιδανική λύση για τις περισσότερες μικρομεσαίες επιχειρήσεις μιας και διαθέτουν σημαντικά πλεονεκτήματα όπως:

  • χαμηλό κόστος κατασκευής και συντήρησης
  • ελάχιστος χρόνο κατασκευής – μπορείτε να έχετε ένα έτοιμο site ακόμα και μέσα σε 2-3 μέρες
  • ευκολία χειρισμού χωρίς ιδιαίτερες γνώσεις προγραμματισμού

Από την άλλη εάν οι απαιτήσεις είναι αυξημένες και οι λειτουργίες που θέλετε να ενσωματώνονται στο ηλεκτρονικό σας κατάστημα πιο πολύπλοκες (π.χ. υποστήριξη δημοπρασιών) τότε τα περισσότερα CMS δεν θα σας καλύψουν πλήρως.

Παρόλη την τεράστια γκάμα επεκτάσεων και plugins που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε σε ένα CMS, ένα custom design πλήρως εξατομικευμένο στα μέτρα σας, είναι βέβαιο πως θα σας βγάλει από την δύσκολη θέση.

Το αρνητικό της υπόθεσης είναι πως για την δημιουργία ενός custom design eshop, απαιτείται ομάδα έμπειρων προγραμματιστών και developers ώστε να μπορέσει να το στήσει και να το υποστηρίξει. Αυτό όμως, όπως καταλαβαίνετε, αυξάνει εκθετικά το κόστος.

eshop κοστος

Τελικά τι πρέπει να διαλέξω;

Για μπορέσετε να είστε σε θέση να απαντήσετε στο παραπάνω ερώτημα θα πρέπει να αναλογιστείτε τα εξής:

• Πόσα προϊόντα θα πουλάτε μέσω του eshop σας;

Τα πιο διαδομένα CMS λειτουργούν αποτελεσματικά για eshop με λιγότερο από 5.000 προϊόντα. Εάν διαθέτετε πολύ περισσότερα προϊόντα προς πώληση τότε ένα CMS ίσως να μην αρκεί για να καλύψει τις ανάγκες σας.

• Θα διαχειρίζεστε το eshop σας μόνοι σας;

Εάν ναι, τότε οι πλατφόρμες διαχείρισης περιεχομένου όπως το Shopify ή το Wix προφέρουν πλήρως φιλικές προς τα εσάς λύσεις.

Διαθέτοντας ακόμα και εφαρμογές για τις κινητές συσκευές, μπορείτε να διαχειρίζεστε τις παραγγελίες σας από οπουδήποτε.

Από την άλλη ένα custom site δεν σας εξασφαλίζει την ευκολία διεπαφής των CMS και για αυτό το λόγο θα πρέπει πάντοτε ένας developer να βρίσκεται standby σε περίπτωση που χρειαστεί να κάνετε οποιαδήποτε αλλαγή.

• Ποιο είναι το budget σας;

Όπως αναφέραμε και παραπάνω οι CMS επιλογές είναι σημαντικά οικονομικότερες συγκριτικά με τις custom. Τόσο στην κατασκευή όσο και στην συντήρησή τους.

Εάν είστε νέα επιχείρηση με πιο περιορισμένο budget (έως 5.000€) τότε ιδανικά θα πρέπει να επιλέξετε την επιλογή του CMS. Εφόσον δείτε ότι οι πωλήσεις και οι πελάτες σας αυξάνουν μαζί με τα έσοδά σας τότε μπορείτε να σκεφτείτε την επιλογή ενός custom eshop σε δεύτερη φάση.

Αντίθετα, εάν μια καταξιωμένη επιχείρηση που δραστηριοποιείται ήδη στην offline αγορά (π.χ. Σκλαβενίτης) αποφασίσει να δημιουργήσει ένα online κατάστημα τότε αυτό δεν μπορεί με τίποτα να πραγματοποιηθεί σε CMS.

Ζητήματα όπως ο μεγάλος αριθμός των προϊόντων, η διασύνδεση με το ERP της αποθήκης, η διοίκηση των logistics κλπ. είναι αδύνατο να εξυπηρετηθούν από ένα CMS. Ένα custom design website τέτοιας εμβέλειας και λειτουργιών ξεκινά από τα 30.000€ και μπορεί να φτάσει και τα 100.000€-200.000€.

cms-vs-custom-eshop

Συμπερασματικά

Αν έχετε στο μυαλό σας λοιπόν συνεχώς τη φράση “Δημιουργία eshop τι χρειάζεται να γνωρίζετε” τότε σίγουρα πήρατε μια γεύση.

Οι επιλογές για την δημιουργία του eshop είναι αμέτρητες. Για να μπορέσετε να ξεχωρίσετε και να δείτε τι ταιριάζει στα μέτρα σας θα πρέπει να λάβετε υπόψιν παραμέτρους όπως το budget, η ευκολία διαχείρισής του, λειτουργικά χαρακτηριστικά κ.α.

Βάση των όσων αναλύσαμε παραπάνω είναι βέβαιο πως πήρατε μια πρώτη γεύση. Πριν όμως πάρετε την τελική απόφαση, θα πρέπει να συμβουλευτείτε κάποιον ειδικό.

Στην InYourCity η έμπειρη ομάδα μάρκετινγκ και προγραμματιστών μας θα αναλύσει τις ανάγκες σας και θα σας προτείνει την ιδανική λύση.

Κλείστε ένα ραντεβού μαζί μας σήμερα στο 2102203215 και 2310529700